• Facebook
  • Facebook
  • Instagram
 
Potpisan sporazum o suradnji HNV-a i Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada
20. 4. 2021.

Potpisan sporazum o suradnji HNV-a i Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada

Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji i Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada potpisali su, u utorak 20. travnja, Sporazum o zajedničkoj provedbi postupka javne nabave koji predstavlja početak radova na obnovi interijera dijela rodne kuće bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu, za čiji je otkup i obnovu sredstva osigurala Vlada Republike Srbije. Događaju su prisustvovali konzul savjetnik Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici Ivan Rukavina, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov, predsjednica HNV-a Jasna Vojnić, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada Siniša Jokić, dopredsjednik HNV-a za Srijem Darko Vuković i zamjenik pokrajinskog tajnika za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama Goran Kaurić.

Sporazumom, koji je u ime Zavoda potpisao direktor Jokić a u ime HNV-a predsjednica Vojnić, Zavod se ovlašćuje u ime HNV-a provoditi postupak javne nabave s obzirom na to da za taj posao Zavod posjeduje kadrovske resurse kao i s obzirom na činjenicu da se objekt nalazi na području njegove teritorijalne nadležnosti.

„Danas je za nas važan dan, jer ćemo napraviti novi korak i prijeći na novu stepenicu s ciljem da rodna kuća bana Josipa Jelačića zasja u punom sjaju. Josip ban Jelačić za hrvatski narod je jedna od važnijih povijesnih osoba i Hrvatsko nacionalno vijeće, kao što je to i do sada činilo zajedno s Hrvatskim kulturno-prosvjetnim društvom „Jelačić“ iz Petrovaradina, a odnedavno i sa Zakladom „Spomen-dom bana Josipa Jelačića“, dužno je čuvati i njegovati uspomenu na našega bana. Ban Josip Jelačić, zapravo, nije važna osoba samo hrvatskom narodu jer su se pod njegovom zastavom borili svi oni koji i danas mogu složno živjeti. Vjerujemo da će ova kuća biti poveznica srpskog i hrvatskog naroda i da će Petrovaradin postati most koji će našu prošlost preslikati na našu zajedničku budućnost.“, rekla je predsjednica HNV-a Vojnić istaknuvši kako je cijeli projekt obnove moguć zahvaljujući spremnosti Vlade Republike Srbije da pruži potrebna sredstva za otkup i obnovu kuće, kao i Vladi Autonomne Pokrajine Vojvodine koja je, na inicijativu predsjednika Igora Mirovića, izdvojila sredstva za izradu projektne dokumentacije te podršci gradonačelnika Grada Novog Sada Miloša Vučevića. Također, osvrnuvši se dobru suradnju s APV-om i kabinetom predsjednika države Aleksandra Vučića, Vojnić je izrazila nadu da će ovakvi primjeri postati praksa u budućim odnosima: „Vjerujemo da se pozitivan primjer Grada Novog Sada u budućnosti može preslikati i na druge lokalne samouprave, ali s drugim povodima koji su isto tako u funkciji rješavanja potreba hrvatske zajednice te da ćemo imati sve više ovakvih konferencija s pozitivnim porukama koje su, nadam se, svima nama cilj.“

Direktor Zavoda Jokić, prenijevši pozdrave novosadskog gradonačelnika Vučevića, naglasio je kako je Novi Sad grad s preko 25 nacionalnih zajednica i ukazao na dobrosusjedske odnose s Hrvatima kao jednoj o njih. Ističe kako je mnogo dodirnih točaka koje hrvatski i srpski narod dijele u ovom gradu: „Jedna od ključnih povijesnih osoba i za hrvatski i za srpski je ban Josip Jelačić. Njegova rodna kuća, koja je dio kulturno-povijesne cjeline Petrovaradinska tvrđa, jedna je od najljepših kuća koju imamo na teritoriju Novog Sada i Petrovaradina – povijesno značajna kuća, arhitektonski značajna kuća, povijesna osoba se rodila u toj kući…“, dodavši kako „i sad imamo prožete kulturne, civilizacijske i sve druge vrijednosti koje treba njegovati i poboljšavati naše odnose u budućnosti“, zaključuje Jokić zahvalivši HNV-u što je prepoznao kapacitete Zavoda koji će u budućem razdoblju voditi projekt obnove interijera. Napominje i kako će se raditi na tome da se u obnovi što više izvornih detalja vrati u objekt kako bi on podsjećao na prošla vremena.

Ovom prigodom dopredsjednik HNV-a za Srijem Vuković opisao je u kratkim crtama planirane radove na obnovi objekta, u čemu je i sam sudjelovao u likovnom osmišljavanju prostora kao umjetnik i profesor Akademije umjetnosti u Novom Sadu, a u suradnji s predsjednikom Zaklade „Spomen-dom bana Josipa Jelačića“ arhitektom Darkom Polićem.

 

Foto: Nada Sudarević / NIU „Hrvatska riječ“