• Facebook
  • Facebook
  • Instagram
 
Prosvjedno pismo Udruge banatskih Hrvata zbog promjene imena ulice u Pančevu
14. 5. 2019.

Prosvjedno pismo Udruge banatskih Hrvata zbog promjene imena ulice u Pančevu

Udruga banatskih Hrvata na čelu s predsjednikom Goranom Kaurićem, članom Hrvatskoga nacionalnog vijeća Republike Srbije,  Gradskoj upravi grada Pančeva i gradonačelniku uputila je pismo povodom odluke Gradskoga vijeća da podrži prijedlog promjene imena Strossmayerove ulice koja se nalazi u najužoj gradskoj jezgri Pančeva i vodi ka katoličkoj crkvi sv. Karla Boromejskoga.

"Smatramo spomenutu odluku vrlo štetnom i pogubnom za lokalnu hrvatsku zajednicu i dalje očuvanje uglavnom dobrih međuetničkih i međureligijskih odnosa u Pančevu. Njoj je prošle godine prethodila izmjena naziva Ulice Matije Gupca te stoga smatramo da je nastupio trend simboličkog brisanja znamenitih Hrvata iz pančevačke povijesti i kolektivnoga sjećanja. I na razini banatske regije prisutna je slična sramotna praksa, a o tome najbolje govori nedavna odluka gradskih organa u Zrenjaninu da tamošnja Frankopanova ulica dobije novo ime", kaže se u pismu, a prenosi portal 013info.

Udruga banatskih Hrvata dodaje i da „hrvatska zajednica u Banatu opstaje na ovim prostorima više od dva stoljeća živeći u miru i slozi s ostalim narodima. Izražavamo ogromno žaljenje zbog toga što ovakvim postupcima institucije vodećih banatskih gradova žele umanjiti njezin doprinos etničkoj šarolikosti koju bi, naprotiv, trebalo promicati kao naše neprocjenjivo bogatstvo".

Izvor: portal 013info