• Facebook
  • Facebook
  • Instagram
 
Vlada Republike Srbije osigurala prostor u Beogradu za područni ured HNV-a i udruge kulture u glavnom gradu
23. 9. 2020.

Vlada Republike Srbije osigurala prostor u Beogradu za područni ured HNV-a i udruge kulture u glavnom gradu

Predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji Jasna Vojnić i direktor Republičke direkcije za imovinu Republike Srbije Jovan Vorkapić potpisali su danas 23. rujna ugovor o davanju na korištenje Hrvatskom nacionalnom vijeću prostora u Beogradu za potrebe područnog ureda HNV-a i mjesnih udruga kulture.

Vlada Republike Srbije je na sjednici održanoj 10. rujna 2020. Zaključkom donijela odluku da se nepokretnost u svojini Republike Srbije u Beogradu ustupa na korištenje Hrvatskom nacionalnom vijeću na neodređeno vrijeme bez naknade za potrebe područnog ureda HNV-a i udruga kulture u Beogradu. 

„Ovo je veliki i povijesni trenutak za hrvatsku zajednicu u Republici Srbiji i zahvaljujemo se Vladi Republike Srbije i predsjedniku Aleksandru Vučiću što je osigurao prostor za hrvatsku zajednicu u glavnome gradu. Zahvaljujemo se i Republičkoj direkciji za imovinu Republike Srbije što je u izuzetno brzom roku našla vrhunsku lokaciju u samom centru grada Beograda koja će biti vrlo reprezentativna za hrvatsku zajednicu. Nama je izuzetno drago jer ćemo u glavnom gradu dobiti prostor za hrvatsku instituciju – područni ured Hrvatskog nacionalnog vijeća, a to će biti i prostor za udruge kulture gdje ćemo zaista sa svojom bogatom kulturom biti na ponos i jedne i druge države. Ovo je jedan od izuzetnih primjera kako možemo relaksirati srpsko-hrvatske odnose i kako se dobar val pozitivne politike može širiti i mislim da na ovom tragu trebamo nastaviti i dalje,“ izjavila je predsjednica HNV-a Jasna Vojnić.

„Ovo je i za nas jako važno zato što smatramo da hrvatska nacionalna manjina treba da ima svoje reprezentativne prostorije u glavnom gradu i izuzetno mi je drago zbog toga,“ rekao je direktor Republičke direkcije za imovinu Republike Srbije Jovan Vorkapić.

Prostor se nalazi u ulici Studentski trg br. 10 (bivša fondacija Ružice Đinđić) na trećem katu i čine ga dva spojena stana – prvi veličine 74,70m2 i drugi veličine 85 m2, što je ukupno 159,7m2.

Predsjednica HNV-a Jasna Vojnić objašnjava na koji način će hrvatska zajednica koristiti ovaj prostor: „Planirano je da se prostor koristi za potrebe područnog ureda HNV-a jer o važnosti da se ima ured u glavnome gradu, gdje je središte svih važnijih institucija mislim da nije potrebno dodatno govoriti. Ono što će svakodnevno davati život ovom prostoru jesu aktivnosti udruga u Beogradu koji su i do sada bile aktivne i tijekom dugogodišnjeg rada ostvarile brojne kontakte i članstvo. Radujem se jednoj drugačijoj, suvremenoj priči koja vjerujem da će zaživjeti u ovom prostoru i da će 7752 Hrvata koliko ima prema posljednjem popisu u Beogradu prepoznati ovaj prostor kao svoje odmorište. Hrvatska kultura je naime vrlo atraktivna i privlačna i za druge, ne samo pripadnike hrvatske zajednice. Tako vjerujem, da uz klapske večeri, Dane splitske kulture, projekcije filmova ili gostovanjima eminentnih gostiju iz Hrvatske, Beogradom možemo proširiti val dobrih vibracija među našim dvjema državama.“

„Mi smo zadovoljni što je ovo prvi put u povijesti da pripadnici hrvatske zajednice imaju jedan ovakav prostor. Mislim da to može biti i više nego važno kada je u pitanju afirmacija i pozitivne politike priznanja hrvatske zajednice na ovim prostorima, sa druge strane mislim da može biti i snažna gesta kada su u pitanju ukupni hrvatsko-srpski odnosi, jer se Republika Srbija i predsjednik Republike Aleksandar Vučić založio i posvjedočio da mu je stalo do unapređenja položaja hrvatske zajednice, rješavanja naših problema i daljnji razvoj ukupnih procesa u našoj zajednici. Vjerujem da će to znati cijeniti i Republika Hrvatska i da će biti momenat koji će pridonijeti relaksiranju ukupnih odnosa,“ rekao je predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov.

Podsjetimo da je ovaj prostor bio dugo iščekivan. Od samih početnih inicijativa predstavnika Hrvatskog kulturnog centra u Beogradu, gospođe Ljiljane Crnić i gospodina Aleksandra Alača 2016. te kontinuiranih dopisa, zahtjeva prema Gradu Beogradu i prema Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, preko aktivnosti koje je poduzimao HNV, DSHV, obilaska različitih lokacija, sastanaka, uključivanja gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića u posredovanje pa sve do posljednjeg sastanka s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem kada je konačno na ovo pitanje stavljena točka, prošlo je dosta vremena. 

Foto: Nada Sudarević, NIU Hrvatska riječ