• Facebook
  • Facebook
  • Instagram
 
Zajednički koncert zagrebačkog i subotičkog folklornog ansambla
12. 8. 2024.

Zajednički koncert zagrebačkog i subotičkog folklornog ansambla

U Subotici u HKC-u „Bunjevačko kolo“ održan je 12. kolovoza, zajednički cjelovečernji koncert KUD-a „Zagreb-Markovac“ iz Zagreba i izvođačkog ansambla HKC-a „Bunjevačko kolo“.

Folklorni ansambl „Zagreb-Markovac“ jedan je od najboljih amaterskih folklornih ansambala Grada Zagreba, osnovan je 1945. godine spajanjem dvaju folklornih ansambala: FA „Pavao Markovac“ i KUD-a „Zagreb“. Zahvaljujući tome nastavljena je tradicija očuvanja bogate hrvatske folklorne baštine. FA „Zagreb-Markovac“ danas na repertoaru ima preko 60 „živućih“ koreografija iz gotovo svih dijelova Hrvatske. Jedan su od malobrojnih ansambala u Hrvatskoj čiji repertoar obuhvaća i plesove Hrvata izvan Hrvatske. Uime Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji koncertu je prisustvovao član Izvršnog odbora zadužen za kulturu Denis Lipozenčić.  

Ovaj koncert je bio poseban i zbog zajedničkog člana – Gordane Dulić, koja je od 2004. do 2013. godine nastupala za HKC „Bunjevačko kolo“, a odlaskom na studije u Zagreb i do njegovog završetka 2020. godine bila je član folklornog ansambla „Zagreb-Markovac“ i ove večeri je plesala s oba ansambla.

Koncert je završen zajedničkom izvedbom pjesme „Kolo igra, tamburica svira“ koju je za ovu prigodu prilagodila Ines Bajić.

Info i foto: NIU „Hrvatska riječ“