• Facebook
  • Facebook
  • Instagram
 
Župan Vukovarsko-srijemske županije Damir Dekanić posjetio hrvatsku zajednicu
30. 3. 2022.

Župan Vukovarsko-srijemske županije Damir Dekanić posjetio hrvatsku zajednicu

Vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić i njegov zamjenik Franjo Orešković boravili su, 30. ožujka, u Baču u svom prvom službenom posjetu hrvatskoj zajednici u Republici Srbiji. Tom su prigodom u prostorijama Rimokatoličke župe sv. Pavla Apostola održali sastanak s vodstvom Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji i Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini.

Vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić u izjavi za medije istaknuo je kako ta županija duži niz godina podupire projekte Hrvata u Srbiji. Od novijih programa potpore podsjetio je na kupnju „Šokačke kuće“ u Vajskoj, kao projekta koji će i dalje pomagati. Kao nove vidove potpore naveo je aktualni program prekogranične suradnje te iniciranje foruma pet slavonskih županija i hrvatskih institucija iz Srbije glede koordiniranije i efikasnije potpore ovdašnjim Hrvatima.

„Nastojimo biti nazočni, pomoći hrvatskom narodu da ovdje ostane, opstane, da zadrži svoju vjeru, kulturu ali i svoj politički identitet. Donosimo i dobre vijesti vezano uz nove financijske perspektive iz fondova Europske unije, nove projekte i programe koji se otvaraju, a gdje naša županija ima veliki broj zainteresiranih općina i gradova za suradnju sa susjednom Srbijom, Vojvodinom, a poglavito s mjestima u kojima u većini žive Hrvati.“, kazao je Dekanić.

Ocjenjujući položaj Hrvata u Srbiji, rekao je kako im želi „kvalitetu života koju ima srpska nacionalna manjina u Hrvatskoj“ te dodao kako treba raditi na sprječavanju odlaska mladih, „jer s njima odlazi i hrvatski identitet na ovim prostorima“. 

Predsjednica HNV-a Jasna Vojnić istaknula je odličnu suradnju s Vukovarsko-srijemskom županijom te naglasila nove ideje kojima bi se ta suradnja proširila i osnažila.

„Ono što je HNV u svojem četvrtom sazivu planirao jest da se proširi broj institucija i centara, da osim u Subotici imamo manje centre i jezgre u drugim mjestima. Ovdje u Baču je izuzetno velik potencijal i izuzetno velika spremnost Subotičke biskupije da napravimo rekreacijsko-edukacijski centar koji bi bio mjesto okupljanja naših studenata, predstavnika Crkve, roditelja, da to bude centar za edukaciju ne samo našeg puka, nego i ljudi iz Hrvatske. Ovo je jedan dugoročni i veći projekt, a samim tim bismo oživjeli ovo mjesto te uspjeli zadržati mlade kao i poboljšati položaj hrvatske zajednice.“, izjavila je Vojnić te dodala kako očekuje nastavak potpore iz ove županije glede već postojećih projekata – kadrovskog osnaživanja, suradnje s njihovom razvojnom agencijom, stipendiranja studenata.

Predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov je naglasio kako je Vukovarsko-srijemska županija dugogodišnji suradnik i partner ovdašnjoj hrvatskoj zajednici.

„Ono što slijedi kao sljedeći korak u nadogradnji naše bogate i plodonosne suradnje je usustavljivanje iste kroz neku vrstu institucionalne koordinacije. To će biti forum slavonskih županija s institucijama hrvatske zajednice u Srbiji, gdje bi onda planski djelovali prema rješavanju konkretnih problema i potreba pripadnika hrvatske zajednice.“, kazao je Žigmanov.

Dodao je kako današnji posjet ima i političku poruku potpore DSHV-u pred nedjeljne izbore od strane vladajuće stranke u Hrvatskoj – Hrvatske demokratske zajednice, koja vodi veliku većinu županija, pa tako i Vukovarsko-srijemsku županiju.

Žigmanov je ocijenio i da ovakav, djelatan interes predstavnika vlasti iz Hrvatske može djelovati pozitivno i na različite razine vlasti u Srbiji da spram hrvatske manjine onda „grade integrativne odnose vidljive u politikama uključivanja u procese donošenja odluka ali i u strukture vlasti“.

Gosti iz Hrvatske su osim crkve sv. Pavla Apostola, ovom prigodom posjetili i Franjevački samostan u Baču.

 

Izvor: NIU „Hrvatska riječ“.